Δημήτρης Κουρέτας

Δημήτρης Κουρέτας

Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας ― Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962.

Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. (1989). Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Από το 1996 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα.

Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο.

Έχει δημοσιεύσει 220 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά και έχει 9.500 αναφορές και h index 53, March 2021.

Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology (Elsevier, impact factor 4.8) και Academic Editor στο περιοδικό Oxidative Medicine and Cellular Longevity (impact factor 4.8), όπως και στο περιοδικό Antioxidants (impact factor 5.1).

Είναι ιδρυτής της spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys με αντικείμενο τη λειτουργική διατροφή.

Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.

Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρος στο Συμβούλιο Καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (2013-2015).