Γιώργος Παυλάκης

Γιώργος Παυλάκης

MD, PhD, Chief of Human Retrovirus Section, Vaccine Branch, Center for Cancer Research, National Cancer Institute, Frederick, Maryland

Ο Γιώργος Παυλάκης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse, ΗΠΑ. Είναι Διευθυντής του Τομέα Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NCI), Maryland, ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει μεθόδους γενετικής μηχανικής για την παραγωγή πρωτεϊνών και εμβολίων. Η έρευνά του οδήγησε σε ένα από τα δύο πρώτα εμπορικά φάρμακα της βιοτεχνολογίας (Αυξητική Ορμόνη, Human Growth Hormone) που παράγονται σε κύτταρα ζώων. Ήταν ένα από τα δύο πρώτα εγκεκριμένα φάρμακα παγκοσμίως, μαζί με το TPA από την Genentech, που παρήχθησαν με την επικρατούσα τεχνολογία για την παραγωγή των περισσότερων βιολογικών φαρμάκων, παγκοσμίως. Έχει εστιάσει για πολλά χρόνια την έρευνά του στη βιολογία και παθογένεια των ανθρώπινων ρετροϊών, ειδικότερα του HIV-1. Η επιστημονική του ομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και ανοσοθεραπειών για το AIDS και τον καρκίνο. Έχει αναπτύξει τεχνολογίες για γενετικά και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ευρύτατα, περιλαμβανομένων εμβολίων του κορωνοϊού. Οι πατέντες του χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα βιοτεχνολογίας και σε μεθόδους γενετικής θεραπείας. Προϊόντα των ερευνών του βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές στην Αμερική και παγκοσμίως.

Έχει συγγράψει περισσότερα από 250 δημοσιευμένα ερευνητικά άρθρα με υψηλό αριθμό αναφορών και είναι εφευρέτης σε περισσότερες από 80 πατέντες. Έχει εκλεγεί μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών και της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών ΗΠΑ.